
روابط عاطفی افراد و تاثیر شخصیت شناسی بر آن با معرفی آزمون های مرتبط
تاثیر شخصیت شناسی بر روابط عاطفی
روابط عاطفی اشخاص باهم نسبت به تیپ های شخصیتی آنها متفاوت است. برای افزایش کیفیت زندگی و سلامت روانی افراد میتوان ویژگی های شخصیتی آنها را مطالعه کرده و از نظر سازگاری بررسی کرد. همچنین مطالعه و شناخت رابطه تیپ های شخصیتی در مقابل هم می تواند در تصمیم گیری صحیح برای یک زندگی مشترک با رضایت زناشویی را تضمین کند.
برای شناخت بهتر عمدتا سه تست مورد استفاده قرار می گیرد:
- تست شخصیت شناسی MBTI
- تست پنج عاملی نئو
- تست شخصیت چند وجهی مینهسوتا MMPI

· تست شخصیت شناسی MBTI
یکی متداول ترین تست های شخصیتشناسی، آزمون مایرز- بریگز MBTI است. در این آزمون افراد از چهار منظر مقایسه میشوند، هر فرد در حالت کلی دارای همه جنبه ها می باشد ولی نسبت چهار ویژگی که پر رنگ تر بوده را تیپ شخصیتی فرد می نامند. در این آزمون افراد به 16 تیپ شخصیتی تقسیم می شوند که هیچ یک بر دیگری برتری نداشته است. این تست تنها نقاط قوت و ضعف هر شخصیت، سازگاری افراد با یکدیگر و استعداد های شغلی افراد را بیان می کند. هدف از آزمون شناخت خود، سعی در بهبود ویژگی های فردی، ایجاد ارتباط های موفق با افراد و انتخاب رشته تحصیلی و شغل مناسب می باشد. تمرکز بیشتر این مقاله در تشخیص روابط عاطفی بین شخصیت های مختلف می باشد.
برونگرایی E – درونگرایی I
افراد برونگرا اجتماعی بوده و انرژی خود را از محیط بیرون و جمع دوستان خود دریافت می کنند و در مقابل افراد درونگرا از حضور در جمع لذت نمی برند و تمایل دارند در تنهایی خود انرژی دریافت کرده و ارتباطات آنها به صورت دوستی محدود و عمیق می باشد. زوج هایی که ویژگی غالب آنها برون گرا و درون گرا باشد، از لحاظ انتخاب سرگرمی و تفریح در اوقات فراغت با هم دچار مشکل خواهند شد، بهتر است به این موضوع توجه کنند.
راث شرمن یکی از روانشناسان برجسته امریکایی دریافت، تفاوت برون گرایی و درون گرایی بیشترین عامل اختلافات افراد است. به ویژه مرد درونگرا با زن برونگرا در زندگی خود اختلافات زناشویی بسیار زیادی خواهند داشت. ایجاد روابط عاطفی با توجه به این بعد بسیار حائز اهمیت می باشد.
حسی بودن S – شهودی بودن N
افراد حسی درک واقعیات برایشان مهم است و به شدت جزئی نگر هستند و تجربه های علمی برایشان لذت بخش می باشد. افراد شهودی آینده نگر بوده و بیشتر به تئوری های انتزاعی و الگو ها اهمیت می دهند. این گروه افراد هم صفات و حالات هر دو وجه را حتما در زندگی تجربه می کنند ولی یکی از ویژگی ها در فرد غالب تر می باشد و تیپ شخصیتی را تشکیل می دهد.
هنگامیکه افراد از تیپ شخصیتی حسی یا شهودی یکسانی برخوردارند, بهطور اساسی دنیا را از دیدگاه مشابهی میبینند. افرادی که هر دو تیپ شخصیتی شهودی و یا تیپ شخصیتی حسی دارند یکدیگر را راحتتر درک میکنند و احتمالاً بیشتر حس میکنند که زبان مشترکی برای ارتباط صحیح و روابط عاطفی با یکدیگر دارند. درحالیکه شباهت در تیپ شخصیتی حسی/ شهودی ممکن است در جذب زن و مرد به هم تعیینکننده باشد, اما داشتن تفاهم زن و شوهر در بلندمدت ظاهراً موضوع مهمتری است.
تفکر T – احساس F
افراد در تصمیم های خود به صورت احساسی و منطقی رفتار می کنند. افراد احساسی با تاکید بر احساسات خود اطلاعات را بررسی کرده و تصمیم می گیرند، اما افراد فکری با دریافت اطلاعات و نظر غیر شخصی خود بر محور عدالت منطقی تصمیم می گیرند. این افراد در تصمیم خود قاطع هستند و احساسات در تغییر تصمیم آنها تاثیری نخواهد داشت. در روابط عاطفی توجه به این موضوع باعث ایجاد رابطه پایدار تری خواهد شد.
اگر دو نفر ترجیح F یا T یکسان داشته باشند تصمیم گرفتن به عنوان یک زوج میتواند آسانتر باشد. هرچند حتی در صورت مشابه بودن ترجیحات هم ممکن است نقاط کوری در رابطه وجود داشته باشد که نادیده بماند. با این حال دو شخصی که ترجیح F و T متفاوتی دارند ممکن است بیشتر دچار تعارض شوند. چون بر اساس معیارها و فرایندهای متفاوتی تصمیم میگیرند. این موضوع ممکن است زمانیکه فقط بحث روابط عاطفی در میان باشد اهمیت چندانی نداشته باشد. اما زمانی که رابطه جدی تر می شود و گرفتن تصمیمات مشترک اهمیت بیشتری پیدا میکند، ترجیح F و T نقش بزرگی در درک متقابل افراد بازی میکند.
قضاوت J – ادراک P
افراد این دسته از لحاظ برنامه ریزی و منعطف بودن بررسی می شوند. کسانی که در زندگی سازگار تر باشند و خارج از برنامه ریزی متداول عمل می کنند را ادراکی می گویند، در مقابل افرادی که برنامه ریزی برایشان مهمترین الگو رفتاری بوده و برای تمام امور خود ابتدا تمام ابعاد مساله رابررسی میکنند، قضاوتی می گویند. روابط عاطفی افراد با دو بعد مختلف می تواند چالش برانگیز باشد.
تشابه حروف آخر تیپ شخصیتی میتواند به رابطه تعادل بیاورد، مشابه E و I هستند. از سوی دیگر، از آنجا که زوجهای با J و P متفاوت رویکرد بسیار متفاوتی به زندگی دارند، میتواند سبب اختلاف شود.
سازگاری انواع تیپ های شخصیت شناسی MBTI باهم
در این تست افراد در 4 حالت مختلف باهم قرار دارند که برای هر گروه روابط عاطفی و ازدواج نتایج متفاوتی دارد. ازدواج با افراد مشابه یک زندگی ایده آل و سراسر تفاهم را به ارمغان می آورد. شخصیت های الهام بخش باعث رشد و شکوفایی شما شده و زندگی خوشی را باهم تجربه خواهید کرد. در زندگی با شخصیت مکمل بالفعل باید مدیریت رابطه را حفظ کرده و از خود گذشتگی بسیاری باهم داشته باشید که در حالت کلی توصیه نمی شود. ازدواج با شخصیت های متضاد چالشی منع میشود.

· تست شخصیت شناسی نئو
تست شخصیت شناسی نئو بیشتر بر ویژگی های سالم شخصیتی تاکید دارد. عوامل موثر بر ثبات و رضایت در روابط فردی به دو عامل درون فردی و بین فردی معطوف می شود. درون فردی ابعاد اصلی شخصیت هر فرد بوده، و نحوه بلوغ زن ومرد را عامل بین فردی می نامند. روابط عاطفی افراد در قسمت بین فردی قرار می گیرد. تست نئو مقیاس سنجش سبک های ارتباطی، هیجانی، و انگیزشی افراد بوده و دارای نظریه پنج عاملی است، که تاثیرات هر عامل را در رابطه زوجین بررسی می کند.

· رواننژندی یا روان رنجوری Neuroticism
مهمترین خصوصیت برای پایداری رابطه عاطفی و زناشویی روان نژدی می باشد، که شامل احساسات و هیجانات مثل ناراحتی، زود از کوره در رفتن، خشم، احساس گناه و … می باشد. این صفات در انسان به راحتی تغییر نمی کند. کسانی که مستعد اضطراب، افسردگی، خجالت، بی ثباتی عاطفی و نا امنی هستند دارای روان نژدی بالا هستند. حداکثر دوام رابطه با روان نژندی بالا 18 ماه بوده است و رفته رفته رضایت زناشویی کاهش می یابد. شرکای عصبی بیشتر در معرض خطر طلاق هستند. شش ویژگی مهم این مجموعه عبارتند از:
- اضطراب Anxiety
- خشم و کینه ورزی Angry, Hostility
- افسردگی Depression
- هوشیاری به خویشتن Self-conscientiousness
- تکانشوری Impulsiveness
- آسیب پذیری Vulnerability
· برونگرایی Extraversion
برونگرایی در بیشتر تست ها برای روابط عاطفی بیان شده است. برون گرایی در افراد موجب تمایل به دوستی های متعدد و حضور در جمع و مهمانی می باشد، در زوج های برونگرا رضایت زناشویی در زنان بیشتر می باشد. در مقابل آقایانی که همسرشان میزان برونگرایی بیشتری داشته باشد رضایت کمتری دارند. شش ویژگی مهم این مجموعه عبارتند از:
- صمیمیت Warmth
- جمعگرایی Gregariousness
- قاطعیت Assertiveness
- فعالیت Activity
- هیجانخواهی Excitement-seeking
- هیجان مثبت Positive emotions
· انعطاف پذیری Openness
در این ویژگی هر چه نمره بالاتری دریافت کنید شما دارای تجربه بیشتر هستید و آزادی عمل بیشتری را در یک رابطه عاطفی نیاز دارید، و به همان اندازه اگر نمره کمتری دریافت کنید فرد محافظه کار و محتاط تری هستید. باز بودن تجربه از خصوصیت های بسیار خوب بوده ولی ازدواج این فرد با فرد محتاط فاجعه است. شش ویژگی مهم این مجموعه عبارتند از:
- تخیل Fantasy
- زیبایی شناسی Aesthetics
- عواطف Feelings
- فعالیت Action
- نظرات Ideas
- ارزشها Values
· دلپذیر بودن Agreeableness
بهترین شاخصه شخصیت افراد متعهد دلپذیر بودن است، زیرا گرایش این صفات در ارتباط عاطفی و عاشقانه می باشد. در رابطه ای که هر دو نمره بالایی داشته باشند رضایت زناشویی زیاد بوده و مردانی که نمره بالایی در این ویژگی دارند مهربان تر هستند. و رضایت زناشویی از طرف همسر آنها به شدت بالا خواهد بود. شش ویژگی این مجموعه عبارتند از:
- اعتماد Trust
- سادگی Straightforwardness
- نوعدوستی Altruism
- تبعیت compliance
- تواضع Modesty
- درک دیگران Tender-mindedness
· با وجدان بودن Conscientiousness
افراد با این ویژگی قابل اعتماد هستند و در مقابل کسانی که نمره پایین تری دریافت می کنند بیشتر تمایل به زندگی در لحظه و شادی های زودگذر هستند. در صورتی که هر دو فرد نمره بالایی داشته باشد، معمولا دقیق و وقت شناس هستند و رابطه عاطفی آنها با رضایت قابل توجهی خواهد بود. این ویژگی در زوج ها با تلاش به اهداف کوتاه مدتی و بلند مدتی خود می رسند و موفقیت در رقابت برای آنها اهمیت بسزایی دارد. شش ویژگی این مجموعه عبارتند از:
- شایستگی Competence
- نظم Order
- وظیفهشناسی Dutifulness
- تلاش برای موفقیت Achievement striving
- نظم درونی Self-discipline
- انعطافپذیری Deliberation
تست شخصیت چند وجهی مینهسوتا MMPI
تست شخصیت مینه سوتا در دو فرم انجام میشود. فرم کوتاه دارای 71 سوال و فرم بلند دارای 567 سوال می باشد. این تست ویژگی های عاطفی، رفتاری و شخصیتی افراد را مشخص می کند. فرم بلند دارای ده مقیاس اصلی و سه مقیاس اعتبار می باشد، که در ادامه می خوانیم. برای روابط عاطفی در مقیاس های مختلف بررسی انجام میدهد.

1. مقیاس خودبیمارانگاری
مقیاس خود بیمارانگاری به علائم فیزیکی و حال خوب مربوط می باشد. برای شناسایی این مقیاس نگرانی های روانشناختی در مورد عملکرد بدن ارزیابی می شود. روابط عاطفی با افرادی که علائمی یکسان برای حال خوب داشته باشیم، بسیار مهم است.
2. مقیاس افسردگی
در این مقیاس نسبت به نمره هر فرد متوجه حس رضایت از زندگی وی می شویم، که هر چه کمتر باشد بهتر است. دریافت نمره بالا در این مقیاس به معنی افسردگی فرد بوده، و فرد دارای روحیه ضعیف، ناامیدی نسبت به آینده و نارضایتی عمومی به زندگی است. روابط عاطفی با این افراد چالش های زیادی دارد.
3. مقیاس هیستری
در این مقیاس میزان مشکلات فیزیکی و استرس ناشی از قرار گیری در وضعیت پر استرس را بررسی می کنند. در بیشتر مواقع خانمها و افراد با تحصیلات و جایگاه اجتماعی بهتر نمره بالایی دریافت می کنند. این افراد در روابط عاطفی نیز کنترل و مدیریت بهتری دارند.
4. مقیاس انحراف سایکوپاتیک
این مقیاس سایکوپاتیک یا اختلالات روانی اجتماعی را مورد بررسی قرار می دهد. افرادی که انحراف اجتماعی، بی اعتباری اجتماعی و عدم رعایت اصول اخلاقی داشته باشند در این آزمون نمره کمتری دریافت خواهند کرد و در مقابل افراد با نمره بالا بیشتر دچار اختلالات شخصیتی هستند. این مقیاس، شاخص اندازهگیری نافرمانی و رفتارهای ضداجتماعی در روابط عاطفی می باشد.
5. مقیاس زنانگی – مردانگی
این مقیاس برای سنجش تمایلات افراد به همجنس خود می باشد که در مقایسه با تمایل همجنس گرایانه متفاوت بوده و عملا بی فایده می باشد. بسیاری از افراد این دسته در روابط عاطفی این تمایلات را در همجنس خود دارند.
6. مقیاس پارانویا
پارانوئا یعنی بدگمانی و شکاکی، احساس آزار و شکنجه، خودپنداری افراطی، پیش از حد حساس بودن و نگرش های سخت داشتن؛ که افراد با نمره بالا در این تست دچار علائم پارانوئید یا سایکوتیک هستند. این گروه افراد اصلا برای روابط عاطفی توصیه نمی شوند.
7. مقیاس ضعف روانی
این مقیاس اساساً برای اندازه گیری تردید زیاد، وسواس، وسواس فکری و ترسهای بی دلیل به کار برده میشود. البته امروزه استفاده از این شاخص برای تشخیص اختلال وسواس فکری توصیه نمی شود. روابط عاطفی با وسواس فکری لازمه صبر زیادی می باشد.
8. مقیاس اسکیزوفرنی
بیماری اسکیزوفرنی یا روان گسیختگی بیماری است که در آن فرد رفتار و گفتار غیر عادی داشته و درک واقعیت در این افراد کاهش می یابد. این مقیاس بررسی حوزههای مختلف مانند فرانید تفکر موهوم و ادراکات عجیب و غریب، بیگانگی اجتماعی، روابط خانوادگی ضعیف، مشکلات تمرکز و کنترل محرکهای آنی، فقدان تمایلات عمیق، اختلال تردید در مورد ارزش و هویت فردی و مشکلات جنسی را تحت پوشش قرار میدهد. همچنین ممکن است، سو مصرف مواد، بیگانگیهای اجتماعی و روابط عاطفی، عجیب بودن و کم بودن تمایل نسبت به افراد دیگر مشخص شوند.
9. مقیاس شیدایی یا هایپومانیا
در این مقیاس ویژگیهای شیدایی مانند سرخوشی، توهم، وهم خود بزرگپنداری، سریع صحبت کردن یا توانایی انجام حرکات سریع، تحریکپذیری، بلندپروازی و دوره کوتاهی از افسردگی قابل تشخیص است. این افراد در روابط عاطفی خود شیفته نیز نامیده می شوند.
10. مقیاس انزوای اجتماعی
آخرین مقیاس مورد ارزیابی میزان کمرویی و گرایش فرد به انزوای اجتماعی و گریز از تماس و مسئولیت می باشد. روابط عاطفی این گروه با افراد برونگرا دارای تناقضات بسیاری می باشد.
· مقیاس دروغ L
اگر افراد در پاسخ گویی به تست MMPI سعی بر دروغگویی داشته باشند، از این مقیاس استفاده خواهد شد. این افراد سعی میکنند که خود را فرد بهتری نسبت به آنچه هستند یا نسبت به افراد دیگر نشان دهند. در این مقیاس نگرشها و اعمالی که از نظر فرهنگی قابل ستایش سنجیده می شود، مورد بررسی قرار می گیرد. برای ایجاد روابط عاطفی جدی و ازدواج این مقیاس رکن مهمی می باشد.
· F مقیاس
اگر افراد در پاسخ گویی به تست MMPI از پاسخ های غیر عادی و غیر معمول استفاده کنند، از این مقیاس استفاده خواهد شد. اگر آزمون فردی تعداد زیادی مقیاس F داشته باشد از اعتبار ساقط میشود، زیرا ممکن است او دچار برخی تفکرات عجیب، تجربیات خاص، احساس انزوا و بیگانگی و برخی باورهای متناقض و غیرعادی، انتظارات و خودتوصیفی ها باشد.
· K مقیاس
در این مقیاس، کنترل بر نفس و روابط خانوادگی و بین فردی اندازه گیری می شود، افراد دارای نمره بالا اکثرا دارای حالت تدافعی هستند. از این مقیاس برای تشخیص آسیبشناسی روانی در افرادی که مشخصات آنها در طیف نرمال قرار دارد، استفاده می شود.