
شخصیت شناسی و انتخاب رشته – بهترین راه تعیین آینده تحصیلی
انتخاب رشته به بهترین شکل ممکن!
هر فرد در طول زندگی با انتخاب های زیادی روبه رو است که بهنوعی تعیینکننده مسیر زندگی او هستند. انتخاب رشته تحصیلی در دبیرستان و انتخاب رشته دانشگاهی از اولین انتخابهای سرنوشت ساز هر فرد است. اگر این انتخابها بر اساس شیوههای علمی و خصوصیات ذاتی باشند میتوانند نتایج بهتری را به دنبال داشته باشند.
متأسفانه مشاورههای تحصیلی حاضر در مدارس اغلب بر اساس نمرات و معدل فرد به او برای انتخاب رشته راهنمایی میدهند. همچنین توجهی به علاقه، استعداد و تیپ شخصیتی او ندارند. درصورتی که در زمان انتخاب رشته تحصیلی، افراد باید استعدادهای ذاتی و فردی خود را در اولویت قرار داده. سپس به معدل و یا رتبه کنکور توجه کنند. انتخاب رشته تحصیلی اگر فقط براساس نمرات درسی و بازار کار باشد، میتواند صدمات جبرانناپذیری را در آینده شغلی برای فرد به همراه داشته باشد.
مطالعات نشان داده است که با استفاده از آزمونهای نسبتاً ساده مثل تست MBTI یا تست جان هالند میتوان عملکرد دقیق افراد را در مسیر تحصیلی و انتخاب رشته پیشبینی کرد. این نمونه از تست انتخاب رشته دانشگاه میتواند بر پایه خصوصیات شخصیتی و روحی هر فرد انجام پذیرد. این تست همچنین میتواند بهعنوان یک تست آنلاین انتخاب رشته نهم نیز مورد استفاده قرار گیرد.
در این مقاله قصد داریم در مورد انواع تستهای صحیح و اصولی مانند تستMBTI و تست رغبت شغلی جان هالند صحبت کنیم .

تست شخصیت MBTI و کمک آن به انتخاب رشته تحصیلی:
این تست اولین بار توسط یک مادر و دختر به نامهای کاترین کوک بریگز و ایزابل بریگز مایرز طراحی شد. تست MBTI تا به امروز بارها مورد ویرایش قرار گرفته و اصلاحشده است. این تست، 16 تیپ شخصیتی افراد را پوشش میدهد و هر فرد را درون یکی از این گروهها دستهبندی میکند. همچنین از 4 تیپ شخصیتی پایه تشکیلشده است: درونگرا یا برونگرا، حسی یا شهودی، احساسی یا فکری، منعطف یا منظم. نتایج حاصل از این تست نه تنها در انتخاب مسیر شغلی فرد تأثیرگذار است بلکه به فرد کمک میکند تا بسیاری از دیگر ویژگیهای شخصیتی خود را بشناسد.
با توجه به اینکه با تست MBTI میتوان با تیپ شخصیتی فرد آشنا شد لذا میتوان از آن بهعنوان تست انتخاب رشته نیز استفاده کرد. با نتایج بهدستآمده از این تست و نمرات درسی، فرد میتواند بهترین رشته را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کند. اگرچه این تست در بسیاری از مواقع جهت برنامهریزی برای آینده مسیر شغلی افراد و یا در شرکتها و سازمانهای مختلف جهت مدیریت هرچه بهتر منابع انسانی استفاده میشود اما میتواند بهعنوان تست علاقه مندی رشته تحصیلی نیز مورد استفاده قرار گیرد.

تست شخصیت و رغبت شغلی هالند و کمک آن به انتخاب رشته تحصیلی:
هالند در طبقه بندی خود شخصیت افراد را بر شش نوع تقسیم می نماید که عبارت اند از واقع بین ، معنوی ، اجتماعی ، قراردادی، سنتی ، متهور ، و هنری. این طبقه بندی کلی است و در جزء حدود 720 الگوی مختلف شخصیتی را شامل می شود. با بررسی تاریخچه زندگی و مشاهده رفتار فرد می توان غلبه یکی از این انواع شخصیتی را ملاحظه کرد . در عین حال ممکن است در عده ای نیز ترکیبی از هر شش نوع ویژگی شخصیتی فوق وجود داشته باشد. هالند معتقد است با مشاهده دقیق رفتار انسان می توان دریافت که یکی از این شش نوع ویژگی شخصیتی نسبت به سایر انواع غلبه بیشتری دارد . هر کدام از این انواع شخصیت ، دارای خصوصیاتی هستند که به شرح زیر قابل ذکر می باشند :
طبقه بندی شخصیتی هالند:
به نظر هالند با توجه به شش نوع شخصیت مختلف ، شش نوع محیط شغلی نیز وجود دارد. هر کدام از انواع شخصیت به محیطی نیاز دارد که موافق و سازگار با خصوصیات آن باشد. به عبارت دیگر ، هر فرد در جستجوی محیطی است که بتواند از مهارت ها و توانائی های خود حداکثر استفاده را بنماید. سازش و همآهنگی بین نوع شخصیت و نوع محیط باعث سازگاری بیشتر با شغل و حرفه می گردد که به نوبه خود به رضایت شغلی منجر می شود. به گفته هالند چنین سازشی باعث انتخاب شغل مناسب تر ، پیشرفت شغلی مقبول تر ، ثبات عاطفی و روانی بیشتر ، فعالیت و خلاقیت بیشتر ، و رشد خصوصیات فردی می شود.
1. واقع گرا:
از خصوصیات افرادی که در این طبقه قرار می گیرند می توان جدیت در کار ، واقع بینی در امور ، مهارت های مکانیکی ، تفکر عملی ، قدرت جسمانی ، علاقه و هماهنگی در کارها را نام برد. فرد واقع بین چنانچه با مشکلاتی مواجه شود راه حلهای عملی برای مشکلات جستجو می کند. افراد واقع بین بیشتر به مشاغلی که به مهارت های فنی نیازمند است اشتغال می ورزند .
2. جستجوگر:
از خصوصیات بارز افراد این طبقه می توان تفکر ، سازمان دهی و قدرت استدلال را نام برد. این طبقه از افراد روابط اجتماعی را زیاد دوست ندارند. همچنین کمتر به تغییر رشته تحصیلی در دانشگاه می پردازند. ان ها گاه به رویاپردازی در مورد پیشرفت های آینده خود مبادرت می ورزند. این افراد از انجام مشاغل پیچیده که نیاز به تفکر دارد لذت می برند. جستجوگر ها خلاق ، مستقل ، پیشرونده ، کمرو و محتاط می باشند.
3. متهور:
افراد نوع متهور در سخنوری بسیار مهارت دارند. ان ها ماجراجو هستند و اجتماعی می باشند و در فعالیت هایشان نقش غالبی را برعهده می گیرند. در جستجوی قدرت و موقعیت هستند و می کوشند تا رهبر شوند. همچنین علاقه دارند در امور مالی و تجارتی و نظایر آنها مهارت کسب کنند.
4. اجتماعی:
این طبقه دارای رغبت های اجتماعی می باشند و نقش معلمی یا روان درمانگری را ترجیح می دهند . افراد نوع اجتماعی انسان هائی مسئول و بشردوست هستند و قراردادهای اجتماعی را می پذیرند. ان ها در ایجاد روابط انسانی مهارت دارند. در عین حال از حل عقلانی مسائل گریزانند و از کارهای بدنی و فعالیتهای سازمان یافته خوششان نمی آید.
5. هنری:
افراد این طبقه در شناسائی و بیان خصوصیات خود مهارت دارند . روابط حسنه ای با دیگران برقرار می سازند ، از نظم و ترتیب بدورند ، در روابط خود با دیگران حساسند ، کمتر به کنترل خود می پردازند، و به سادگی در مورد عواطف و احساسات خود صحبت و گفتگو می نمایند. این عده به صفات زنانه بیش از صفات مردانه گرایش دارند. همچنین به مبارزه با مشکلات محیطی از طریق ارائه آثار هنری اقدام می نمایند .
6. متعارف:
این عده احترام خاصی برای حفظ قوانین و مقررات قائلند و بخوبی به قادر کنترل خویش می باشند. دوستدار نظم و ترتیب هستند. همچنین از موقعیت های پیچیده گریزانند و به فعالیت های جسمانی و اجتماعی تن در نمی دهند.