خشم و روش های مقابله – شخصیت خشن و رسیدن به تسلط بر اعصاب
خشم چیست؟
خشم نوعی از هیجان که می تواند شدت های مختلف ( خفیف ، شدید ، ویرانگر ) داشته باشد. خشم و خشونت همانند هیجانات دیگر باعث تغییرات زیادی در سیستم فیزیکی و بیولوژیکی ما میشود . مانند : تنفس سریع، افزایش ضربان قلب، فشار خون و میزان ترشح آدرنالین و نورآدرنالین . وقتی که علائم فیزیکی خشم بروز می یابند به دنبال آن تغییزات در رفتار نیز، آغاز میشود. حال اگر از راه های کنترل خشم آگاهی نداشته باشیم، در مدیریت رفتاری خود شکست می خوریم. در نتیجه به پرخاشگری روی می آوریم. پرخاشگری با ایجاد صدمه عاطفی و یا حتی جسمانی میتواند روابط بین افراد را تا حد زیادی تهدید کنند.
شناسایی علائم خشم
اولین قدم برای کنترل خشم این است که بتوانید به موقع بروز این هیجان را در خود تشخیص دهید. عصبانیت در هرکسی میتواند با علائم خاصی بروز کند. مدتی خود را زیرنظر بگیرید تا بفهمید زمانی که خشمگین هستید چه علائم جسمانی، شناختی و روانی را تجربه میکنید. هرچقدر زودتر بتوانید وقوع علائم خشم را در خود تشخیص دهید بیشتر میتوانید آن را تحت کنترل خود در بیاورید.
راهکارهای کنترل خشم
بسیاری از افراد فکر میکنند که خشم به قدری قدرتمند است که کنترل انسان را از او میگیرد و قابل مدیریت کردن نیست. در حالی که با استفاده از راهکارهایی ساده میتوانید خشم خود را کنترل کنید و روابط خود را از فشار و آسیب نجات دهید. در ادامه به چند مورد از مهمترین راهکارها اشاره خواهیم کرد.
دوازده روش برای تسلط بر اعصاب و خشم و خونسرد بودن
1. به یاد داشته باشید که خشم ، از حس های طبیعی انسان است:
همیشه بد نیست که عصبانی باشم، گاهی اوقات شما می توانید با ایجاد یک تغییر یا اصلاح، انگیزه ی خود را به دست آورید.این احساسات شدید ،می تواند شما را به مبارزه و محافظت از خود وادارد. به خاطر داشته باشید که خشم احساسی همگانی است.
2. خشم را سرکوب نکنید:
نگران نباشید ،احساسات خود را بیان کنید، حتی اگر خشمگین باشد. اگر چیزی باعث عصبانیت شما می شود، لازم نیست آن را همیشه سرکوب کنید. عصبانیت خود را بروز دهید، اما اجازه ندهید که ذهن شما را تحت تاثیر قرار دهد و بر آن عمل کند.
3. نفس عمیق بکشید:
خشم باعث تغییراتی در بدن شما می شود. به عنوان مثال، ممکن است احساس کنید که گردن شما گرفته است یا پاهای شما بی حس شده است ؛ آنها را نادیده نگیرید، بر روی آن تمرکز کنید و نفس عمیق بکشید تا آرام شوید.
4. به علت خشم خود نگاه کنید:
خلق و خوی شما قبل از عصبانیت چگونه بود؟سعی کنید علت خشم خود را درک کنید. این به شما کمک می کند که با وضعیت کنار بیایید.
5. قبول کنید که جهان طبق مراد شما نمیچرخد:
اگر رفتار مردم باعث عصبانیت شما می شود، آنها را قبول کنید، یا نادیده بگیرید. درک هر کس از زندگی متفاوت است.
6. فراموش کنید و ببخشید:
مزایای بخشش، نه تنها بر شما بلکه بر روی طرف مقابل تاثیر می گذارد.اشتباه دیگران را فراموش کنید. ذهن خود را آزاد کنید و از خشم آزاد خواهید شد.
7. فاصله خود را حفظ کنید:
از چیزی که موجب خشم در شما می شود، چه شخصی و چه از لحاظ موقعیتی، فاصله بگیرید. نادیده گرفتن یا اجتناب از افراد و شرایطی که باعث عصبانیت شما می شوند، موجب محافظت از خود میشود.شما مجبور نیستید همیشه با آنها برخورد کنید .
8. قبل از اینکه عمل کنید، فکر کنید:
در هنگام عصبانیت هیچ واکنشی نشان ندهید. یک نفس عمیق بکشید، ذهن خود را پاک کنید و وضعیت را تغییر دهید. از تمام عواقب احتمالی اقدامات خود آگاه باشید. واکنش نشان دادن در این حالت شاید موجب پشیمانی شود.
9. راه دیگری پیدا کنید:
هنگامی که شما علت خشم خود را می دانید، باید سعی کنید راهی پیدا کنید، تا از آن خلاص شوید. اگر شخصی موجب عصبانیت شما شده است ،دنبال راهی برای آن باشید تا دیگر عصبی نشوید.
10. اجازه ندهید که خشم شما دیگر احساسات را پنهان کند:
گاهی اوقات خشم تنها در مورد یک حس جبهه می گیرد مانند آسیب، غم و اندوه، افسردگی و یا ترس . این مکانیزم مقابله ای است که شما ممکن است به صورت آگاهانه یا ناخودآگاه انجام دهید.اجازه دهید احساسات دیگر شما نیز بروز کنند.
11. هنگامی که آرام هستید، خشم خود را ابراز کنید:
در مورد هر چیزی که موجب عصبانیت شما شده، فقط در حالت آرامش با فرد صحبت کنید. خودتان را آرام کنید و قاطعانه حرف بزنید. حتی می توانید در مورد آن بنویسید.
12. ورزش کنید:
ورزش می تواند سطح استرس خود را کاهش دهد و ذهن شما را آرام کند. پیاده روی کنید و هوای تازه بگیرید یا فعالیت بدنی داشته باشید ،که به ان علاقه دارید. انرژی تهاجمی خود را در ورزش مصرف کنید.
13. به خود زمان بدهید:
اگر روز پر استرسی داشته اید،به خود استراحت و زمان بدهید و خوراکی مورد علاقه تان را بخورید.هر کاری که انجام می دهید را متوقف کنید و کمی استراحت کنید. اگر کار شما اخیرا زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده است، درخواست مرخصی کنید. صرف چند روز بدون استرس برای سلامت جسمی، ذهنی و احساسی شما مناسب است.
14 . تکنیک تجسم را تمرین کنید:
هنگامی که همه چیز آزار دهنده می شود، مکان، چیز یا شخص را تصور کنید که باعث خوشحالی شما می شود. خاطرات شیرین دوران کودکی خود را تجسم کنید ،تا ذهن شما آرام شود .
15. دلیلی برای خندیدن پیدا کنید:
طنز می تواند خلق و خوی شما و استرس را کاهش بدهد ؛ یک فیلم کمدی تماشا کنید ،یا با کسی که حس شوخ طبعی دارد صحبت کنید. با این کار عصبانیت را فراموش میکنید.
16. بدن و ذهنتان را آرام کنید:
بدن متشنج می تواند سطح استرس ذهنی را بالا ببرد و باعث تحریک پذیری شما نیز می شود. خواب آرامی داشته باشید، به موسیقی آرامش بخش گوش کنید یا کتاب مورد علاقه خود را بخوانید. کاری انجام دهید که شما را آرام کند و آرام شوید.
17. مثبت فکر کردن را ، تمرین کنید:
گاهی اوقات عصبانیت دیدگاه شما را منفی میکند. سعی کنید مثبت فکر کنید. این می تواند به شما در یافتن یک راه حل کمک کند و خشم شما را محدود کند.