اختلال جنسی و انواع آن در مردان و زنان، راه های تشخیص و درمان آن
چرخه ی جنسی چیست؟
برای پرداختن به کژکاری جنسی بهتر است ابتدا به درکی درست از چرخه ی جنسی برسیم تا بدانیم اختلال در کدام مرحله رخ می دهد.ممکن است برخی از افراد همیشه یا به ترتیب این چرخه را طی نکنند.
1. میل جنسی
اولین مرحله چرخه جنسی، «میل یا انگیزش جنسی» است. به معنای تمایل فرد به برقراری رابطه جنسی می باشد. اگر فرد تمایل داشته باشد، اختلال در دسته بعدی قرار گرفته میشود و اگر این تمایل وجود نداشته باشد، مشکل او مربوط به دسته اختلالات میل جنسی است. ممکن است برخی از افراد همیشه یا به ترتیب این چرخه را طی نکنند.
2. برانگیختگی
دومین مرحله چرخه جنسی، تحریک یا برانگیختگی است. زمانی که فرد تمایل به رابطه جنسی دارد و قصد برقراری این رابطه را میکند، یک سری فعل و انفعالات فیزیکی و شیمیایی در بدنش اتفاق میافتد. این مساله در آقایان خود را به شکل نعوظ نشان میدهد و در خانمها به صورت حرارت و مرطوب شدن واژن صورت میگیرد.
پلاتو: برخی این مرحله را متفاوت از مرحله قبل میدانند اما در این مرحله همچنان هیجان جنسی افزایش مییابد و پیش زمینهای برای مرحله ارگاسم است. این مرحله زنان و مردان هیجان و لذت شدید و قوی را تجربه میکنند که میتواند از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد.
تنش عضلانی در این مرحله از آلت جنسی به سایر نقاط بدن مثل دست و پا گسترش پیدا میکند. ضربان قلب، تنفس و فشار خون افزایش مییابد. مرز مشخصی برای ورود به پلاتو و تفاوتی از مرحله برانگیختگی وجود ندارد. در پلاتو همان ویژگیهای مرحله برانگیختگی ادامه مییابند، اما شدتشان بسیار بیشتر است.
3. ارگاسم
هر چقدر تحریک ادامه پیدا کند، شدت برانگیختگی بیشتر میشود تا به نقطه ارگاسم برسد. پس سومین مرحله چرخه جنسی، ارگاسم یا اوج لذت جنسی است. برای زنان ارگاسم میتواند طولانیتر از مردان باشد. همچنین زنان قابلیت تجربه ارگاسمهای چندگانه و پشت هم را دارند، اما در مردان متفاوت بوده و برای داشتن فعالیت جنسی بعدی نیاز به زمان دارند.
4. فرونشینی
مرحله آخر، فرونشینی است که تمام این فعل و انفعالات به حالت طبیعی برمیگردد و بدن وارد فاز آرامش میشود. ماهیچه ها شل می شوند و حالت قلبی عروقی به حالت اولیه باز می گردد. سوزش تناسلی در هر دو جنس به وجود می آید. مردان دوره بی پاسخی دارند و دقایقی به طول می انجامند که در طی آن نمی توانند ارگاسم را دوباره تجربه کنند.
کژکاری های جنسی چیست؟
منظور از اصطلاح کژکاری جنسی اختلال در میل به ارضای جنسی یا ناتوانی در رسیدن به آن است.این اختلال درجات مختلفی دارد، اما صرف نظر از اینکه کدام همسر به کژکار بودن متهم شده باشد، معمولا لذت جنسی در هر دو طرف در رابطه، به طور نامطلوبی تحت تاثیر قرار می گیرد.
کژکاری با چهار تعریف دسته بندی میشود:
- اولیه (دائمی): به این معنا که فرد در دفعات اولیه فعالیت جنسی خود (از هنگامیکه وارد فعالیت جنسی شده) با مشکل مواجه شده است.
- ثانویه (اکتسابی): به این معنا که فرد در دفعات اولیه فعالیت جنسی خود مشکلی نداشته است.
و همچنین:
- فراگیر: فرد در رابطه با تمام شریک های جنسی خود، موقعیت ها و تحریکات جنسی با مشکل روبرو شود.
- موقعیتی: فرد در رابطه با انواع خاصی از شریک های جنسی خود، موقعیت ها و تحریکات جنسی با مشکل روبرو شود.
اختلال میل جنسی کم کار در مرد
اختلال میل جنسی کمکار یا پایین عبارت است از کمبود یا فقدان خیالپردازی و افکار جنسی و میل به فعالیت جنسی که با پریشانی بین فردی همراه است.
در سازمان بهداشت جهانی ملاکهای تشخیصی زیر را دارد:
- کمبود یا فقدان میل جنسی ، که با کاهش جستجوی رابطه جنسی، کاهش اندیشه درباره رابطه جنسی و احساسات میل یا اشتهای مربوط به آن و کاهش خیال پردازیهای جنسی بروز میکند.
- علاقه فرد به شروع رابطه جنسی چه با شریک جنسی چه به صورت خودارضایی کاهش می یابد. این امر سبب میشود بسامد فعالیتهای جنسی فرد به طور واضح پایین تر از حد مورد انتظار سن و شرایط فرد باشد. همچنین تعداد فعالیتهای جنسی نسبت به میزان بالای قبلی افت کرده باشد.
- ملاک های کلی کژکاری جنسی وجود داشته باشد:
- فرد قادر نیست در رابطه جنسی دلخواهش شرکت کند.
- کژکاری مکرر رخ می دهد ولی ممکن است در مواقعی وجود نداشته باشد.
- کژکاری حداقل ۶ ماه طول کشیده باشد.
- کژکاری را نمیتوان به سایر اختلالات روانی یا جسمانی یا دارویی نسبت داد.
ملاکهای تشخیص اختلال میل جنسی کم کار در مرد در DSM5
- کاهش (یا فقدان) پایدار یا عود کننده افکار یا رویاپردازی های جنسی و میل جنسی به گونه ای که ارزیابی متخصص بالینی با در نظر گرفتن عوامل اثرگذار بر عملکرد جنسی، مانند سن و زمینه های عمومی و فرهنگی زندگی فرد آن را تأیید کند.
- تداوم علائم ملاک A حداقل به مدت تقریباً ۶ ماه.
- علائم ملاک A موجب پریشانی بالینی قابل توجه در فرد می گردد.
- این کژکاری جنسی با اختلال روانی غیرجنسی دیگری قابل توجیه نیست و یا ناشی از نارضایتی شدید از رابطه یا سایر عوامل استرسزای عمده و یا متأثر از مصرف مواد/ یا داروهای نسخه شده یا سایر بیمارهای جسمی نمی باشد.
علل کاهش میل جنسی یا میل جنسی کم کار
وجود میل جنسی به چندین عامل بستگی دارد و فقدان یا صدمه به یک یا چند تا از این عوامل میتواند باعث کاهش میل جنسی شود.
- سائق زیستی
- عزت نفس کافی
- توانایی پذیرش خویشتن بعنوان یک فرد فعال جنسی
- تجارب خوب قبلی از رابطه جنسی
- دسترسی به یک شریک جنسی مناسب
- رابطه خوب با شریک جنسی در زمینه های غیرجنسی
- تشویش جنسی
- بیماری های جسمی
- مصرف الکل و اعتیاد به مواد مخدر
- هورمون های جنسی از جمله: تستوسترون خون، بالارفتن پرولاکتین خون و دیر انزالی یا انزال دیررس یکی از اختلالات جنسی نادر میباشد که فرد مبتلا به آن، با وجود میل و تحریک جنسی فراوان، یا به ارگاسم نمیرسد و یا بسیار دیر ارگاسم را تجربه مینماید.گرایش همجنس گرایانه
درمان اختلال میل جنسی کم کار در مرد
درمان کمبود میل جنسی اغلب بستگی به درمان مسئله اساسی دارد. اگر کمبود میل جنسی ناشی از یک وضعیت سلامت عمومی باشد، ممکن است لازم باشد داروها را تغییر دهید. اگر میل جنسی پایین شما علل روانی دارد، ممکن است مجبور شوید از یک درمانگر برای مشاوره در رابطه با آن بازدید کنید.
شما همچنین می توانید اقدامات خود را برای افزایش میل جنسی خود انجام دهید. اقدامات زیر پتانسیل افزایش میل جنسی شما را دارد:
- زندگی یک سبک زندگی سالم است .
- خوابیدن کافی است .
- تمرین مدیریت استرس
- خوردن یک رژیم غذایی سالم
اختلال نعوظی
اختلال نعوظ ناتوانی در سفت نگه داشتن کافی آلت مردان برای برقراری ارتباط جنسی می باشد که گاهی به آن ناکارآمدی جنسی نیز گفته می شود.
سازمان بهداشت جهانی برای اختلال نعوظ ملاک های زیر را دارد
-
- در مردان وقتی برای نزدیکی کوشش می شود نعوظ لازم برای عمل مقاربت ایجاد نمی شود و کژکاری یکی از اشکال زیر را به خود میگیرد:
- در اوایل عشق بازی نعوظ ایجاد می شود ولی هنگام آغاز مقاربت از بین میرود یا کاهش می یابد
- نعوظ ایجاد می شود ولی فقط در مواقعی که مقاربت مد نظر نیست
- نعوظ نسبی که برای مقاربت کافی نیست ایجاد می شود ولی نعوظ کامل وجود ندارد.
- تورم اندام تناسلی به هیچ وجه ایجاد نمی شود.
- در مردان وقتی برای نزدیکی کوشش می شود نعوظ لازم برای عمل مقاربت ایجاد نمی شود و کژکاری یکی از اشکال زیر را به خود میگیرد:
در زنان ( انجمن روانپزشکی آمریکا این قسمت را اختلال انگیختگی جنسی زن نامگذاری کرده است) نقص در پاسخ تناسلی که به صورت نقایصی در لیزشدگی مهبل است و کژکاری یکی از اشکال زیر را به خود میگیرد:
-
- لیزشدگی کلی در هیچ شرایطی ایجاد نمی شود.
- ممکن است در ابتدا لیزشدگی ایجاد شود ولی آنقدر دوام نمی یابد که امکان دخول را بدهد.
- موقعیتی: لیزشدگی فقط در برخی موقعیت ها ایجاد می شود( شریک جنسی خاص یا حین خود ارضایی یا وقتی قصد مقاربت مهبلی در کار نیست).
- ملاک های کلی کژکاری جنسی وجود داشته باشد:
- فرد قادر نیست در رابطه جنسی دلخواهش شرکت کند.
- کژکاری مکرر رخ می دهد ولی ممکن است در مواقعی وجود نداشته باشد.
- کژکاری حداقل ۶ ماه طول کشیده باشد.
- کژکاری را نمیتوان به سایر اختلالات روانی یا جسمانی یا دارویی نسبت داد.
ملاک های تشخیصی اختلال نعوظ در DSM5
- حداقل یکی از نشانه های زیر باید در تقریبا تمام فرصت های فعالیت جنسی (تقریبا ۷۵ تا ۱۰۰ درصد) تجربه شده باشد (در زمینه های موقعیتی مشخص، یا اگر فراگیر باشد، در تمام زمینه ها، فعالیت جنسی باید دونفره باشد و خودارضایی نباشد ، خود فرد نباید تمایل داشته باشد انزال به تاخیر بیفتد).
- مشکل محسوس در رسیدن به نعوظ هنگام فعالیت جنسی.
- مشکل محسوس در حفظ کردن نعوظ تا اتمام فعالیت جنسی
- کاهش محسوس در سفتی نعوظی
- نشانه های ملاک a حداقل به مدت تقریبا ۶ ماه ادامه داشته اند.
- نشانه های ملاک a موجب ناراحتی قابل ملاحظه بالینی در فرد می شوند.
- این کژکاری جنسی با اختلال روانی غیر جنسی یا به عنوان پیامد ناراحتی شدید
رابطه یا عوامل استرس زای مهم دیگر بهتر توجیه نمی شود و ناشی از تأثیرات مواد / دارو یا بیماری جسمانی دیگر نیست.
علل فیزیولوژیکی اختلال نعوظ
عامل ایجاد نعوظ پمپ شدن شدید خون به درون اجسام غاری اندام و ممانعت از خروج آن توسط بسته شدن مسیر سیاهرگ ها میباشد. بنابراین در دو حالت کلی اختلال نعوظ ایجاد میشود:
- کاهش یا قطع جریان سرخرگی که در آن خون به خوبی وارد اندام نمی شود.
- بسته نشدن مسیرهای سیاهرگی و نشت خون وارد شده به اندام به خارج.
علل روانشناختی اختلال نعوظ
- سوپرایگو سختگیر و کیفر دهنده
- ناتوانی برای اعتماد
- احساس بی کفایتی یا نامطلوب بودن
- بازتاب مشکلات بین فردی بدلیل ترس، اضطراب، خشم یا افسردگی
- یکنواختی و سرد شدن رابطه جنسی
- مشکل در جهت گیری جنسی
درمان اختلال نعوظ
- بهبود سبک زندگی:
- غذای مناسب
- کاهش استرس
- کاهش وزن
- دوری از مصرف سیگار و الکل و مواد
- عدم مصرف خودسرانه دارو
- ورزش شامل پیاده روی سریع و شنا که ۲۰۰ کالری انرژی در روزمصرف کند
- داروهای خوراکی: مهار کننده های فسفودی استراز نوع ۵ (PDE-5) ، مثل: سیلدنافیل ( ویاگرا) و تادالافیل ( سیالیس) در اختلال نعوظ داروی خط اول محسوب میشوند.
- تستسترون و هورمون ها: درمان با تستوسترون به طور شایع در مردان دچار اختلال کارکرد نعوظ که دارای سطح پایین تستوسترون ( سطح سرمی تام صبحگاهی زیر ۳۰۰ ng/dl باشد) هستند، توصیه میشود. تجویز تزریقی آن از نوع خوراکی یا پچ پوستی موثرتر است.
اختلال علاقه/برانگیختگی جنسی در زنان
اختلال علاقه/برانگیختگی جنسی در زنان عبارت است از فقدان یا کاهش شروع فعالیت جنسی، علاقه به فعالیت جنسی، افکار و خیال پردازی ها جنسی و لذت جنسی.
سازمان بهداشت جهانی نام کمبود یا فقدان میل جنسی (Lack or loss of Sexual Desire) را بجای اختلال کمبود میل جنسی (سرد مزاجی زنان) برگزیده است و ملاکهای تشخیصی زیر را دارد:
- کمبود یا فقدان میل جنسی ، که با کاهش جستجوی رابطه جنسی، کاهش اندیشه درباره رابطه جنسی و احساسات میل یا اشتهای مربوط به آن و کاهش خیال پردازیهای جنسی بروز میکند.
- علاقه فرد به شروع رابطه جنسی چه با شریک جنسی چه به صورت خودارضایی کاهش می یابد که سبب میشود بسامد فعالیتهای جنسی فرد واضحا پایین تر از حد مورد انتظار سن و شرایط فرد باشد و یا تعداد فعالیتهای جنسی نسبت به میزان بالای قبلی افت کرده باشد
- ملاک های کلی کژکاری جنسی وجود داشته باشد:
- فرد قادر نیست در رابطه جنسی دلخواهش شرکت کند.
- کژکاری مکرر رخ می دهد ولی ممکن است در مواقعی وجود نداشته باشد.
- کژکاری حداقل ۶ ماه طول کشیده باشد.
- کژکاری را نمیتوان به سایر اختلالات روانی یا جسمانی یا دارویی نسبت داد.
معیارهای تشخیص اختلال علاقه / برانگیختگی جنسی در زن در DSM5
- فقدان، یا کاهش قابل ملاحظه میل / برانگیختگی جنسی به صورتی که با حداقل سه مورد زیر آشکار می شود:
- فقدان / کاهش علاقه به فعالیت جنسی.
- فقدان / کاهش افکار، خیالپردازی های جنسی / شهوانی.
- شروع نکردن یا کاهش شروع فعالیت جنسی و معمولا پذیرا نبودن اقدامات همسر برای شروع کردن فعالیت جنسی
- فقدان / کاهش برانگیختگی لذت جنسی هنگام فعالیت جنسی در تقریبا تمام (تقریبا ۷۵ تا ۱۰۰ درصد) آمیزش های جنسی (در زمینه های موقعیتی مشخص یا، اگر فراگیر باشد، در تمام زمینه ها).
- فقدان / کاهش علاقه برانگیختگی جنسی در پاسخ به هرگونه نشانه های جنسی/ شهوانی بیرونی یا درونی (مثل نشانه های مکتوب، کلامی، دیداری).
- فقدان / کاهش احساسات تناسلی یا غیر تناسلی هنگام فعالیت جنسی در تقریبا تمام (تقریبا ۷۵ تا ۱۰۰ درصد) آمیزش های جنسی (در زمینه های موقعیتی مشخص یا، اگر فراگیر باشد، در تمام زمینه ها).
- نشانه های ملاک a حداقل به مدت تقریبا ۶ ماه ادامه داشته اند.
- نشانه های ملاک a موجب ناراحتی قابل ملاحظه بالینی در فرد می شوند.
- این کژکاری جنسی با اختلال روانی غیر جنسی یا به عنوان پیامد ناراحتی شدید رابطه (مثل خشونت همسر) یا عوامل استرس زای مهم دیگر بهتر توجیه نمی شود و ناشی از تأثیرات مواد/ دارو یا بیماری جسمانی دیگر نیست.
علت ایجاد سرد مزاجی یا اختلال برانگیختگی جنسی در زنان
- تربیت سخت گیرانه و مستبدانه دوره کودکی
- تربیت بسیار مذهبی و خشک در دوران کودکی
- سکس های عجولانه در دوره نامزدی و ترس از فهمیدن دیگران،حاملگی و ورود افراد دیگر به اتاق
- داشتن خاطره بد از اولین رابطه سکسی
- احساس خشم و یا تنفر از همسر
- نداشتن اعتماد به همسر
- وجود رابطه نا ایمن و نامهربان و دعوا و خشونت میان همسران
- هنگامیکه یک زن نتواند به همسرش تکیه کند و او را به عنوان یک مرد مطمئن در کنارش بپذیرد
- بی احترامی به زن از سوی همسر
- داشتن اطلاعات غلط و اشتباه درباره سکس
- احساس اینکه رابطه جنسی یک رابطه کثیف است و تنها مربوط به زنان بدکاره می شود
- مصرف داروهای ضدافسردگی، ضد اضطرابها و داروهای ضد فشارخون باعث عدم انجام ارگاسم و نهایتا سردمزاجی در زنان می شوند.
- آسیب دیسک بین مهره های کمری و ستون فقرات نیز روی این اختلال تأثیر دارند.
درمان سرد مزاجی یا اختلال علاقه/برانگیختگی جنسی در زنان
درمان دارویی
- یک تحقیق نشان داد زنانی که قرص های جلوگیری از حاملگی مصرف می کردند، که باعث با بالا بردن سطح استروژن میشود، به نوبه خود سطح تستوسترون را کاهش می دهند، در مقایسه با زنانی که این قرص ها را مصرف نمی کردند، میل و برانگیختگی جنسی کمتری داشتند.
- چند تحقیق معلوم کرده اند که مصرف مداوم بوپروپیون (داروی ضدافسردگی نامتعارف)، در مقایسه با دارونما، تحریک پذیری جنسی و فراوانی ارگاسم را در زنانی که رابطه متعهد دارند و به اختلال میل جنسی کم کار مبتلا هستند ، بهبود می بخشد.
- داروی دیگری به نام فليبانسرین، برای افزایش دادن میل جنسی در زنان ساخته شده است، اما اداره غذا و دارو در سال ۲۰۱۰، از تأیید مصرف این دارو خودداری کرد، زیرا تحقیق کافی برای آن وجود نداشت.
روان درمانی
روان درمانی های ثابت شده ای برای میل جنسی کم کار وجود ندارد .
- معمولا روان درمانگران بر آموزش، آموزش ارتباط، بازسازی شناختی عقاید کژکار درباره تمایلات جنسی، آموزش خیالپردازی جنسی و آموزش تمرکز بر احساس تأکید می کنند.
- از تمرین های تمرکز بر احساس، در درمان چند نوع دیگر کژکاری های جنسی نیز استفاده شده است. در این تمرین ها، به زوج ها آموزش داده می شود بر احساس های لذت بخش ناشی از لمس شدن تمرکز کنند بدون اینکه عملا آمیزش جنسی یا ارگاسم داشته باشند.
اختلال دیر انزالی یا تاخیر انزال
دیر انزالی یا انزال دیررس یکی از اختلالات جنسی نادر میباشد که فرد مبتلا به آن، با وجود میل و تحریک جنسی فراوان، یا به ارگاسم نمیرسد و یا بسیار دیر ارگاسم را تجربه مینماید.
ملاک های تشخیصی دیر انزالی سازمان بهداشت جهانی
- کژکاری ارگاسمی وجود دارد( فقدان یا تاخیر طولانی ارگاسم) که به یکی از اشکال زیر ظاهر می شود:
- ارگاسم در هیچ موقعیتی تجربه نشده است
- کژکاری ارگاسمی پس از دوره ای از پاسخ نسبتا طبیعی ایجاد شده است: کلی ( در همه موقعیت ها و با هر شریک جنسی) یا موقعیتی ( برای مردان یکی از موارد زیر ممکن است دیده شود)
- ارگاسم فقط در خواب رخ میدهد نه در بیداری
- ارگاسم هرگز در حضور شریک جنسی روی نمی دهد
- ارگاسم در حضور شریک جنسی روی می دهد ولی در حین مقاربت ایجاد نمی شود.
(برای زنان ارگاسم فقط در موقعیت های خاص ایجاد میشود مثل خودارضایی یا شریک جنسی خاص)
- ملاک های کلی کژکاری جنسی وجود داشته باشد:
- فرد قادر نیست در رابطه جنسی دلخواهش شرکت کند.
- کژکاری مکرر رخ می دهد ولی ممکن است در مواقعی وجود نداشته باشد.
- کژکاری حداقل ۶ ماه طول کشیده باشد.
- کژکاری را نمیتوان به سایر اختلالات روانی یا جسمانی یا دارویی نسبت داد.
ملاک های تشخیصی اختلال تاخیر انزال در DSM5
- حداقل یکی از دو نشانه زیر در ۷۵ الی ۱۰۰ درصد موارد فعالیت جنسی.
- تاخیر بسیار زیاد در انزال.
- نادر بودن انزالها یا عدم انزال به طور کلی.
- نشانه های معیار A حداقل حدود ۶ ماه وجود داشته باشد.
- اختلال باعث ناراحتی عمده فرد و مشکلات بین فردی شده است.
- یک اختلال روانپزشکی دیگر نظیر افسردگی ( بجز یک کژکاری جنسی دیگر) توضیح بهتری برای آن نبوده و ناشی از بیماری طبی عمومی یا مصرف یک دارو یا مواد نمی باشد.
علل فیزیولوژیکی تاخیر انزال
یکی از علل انزال دیررس تحریکات جنسی ناکافی است. مردانیکه بصورت دائم در حال تحریک جنسی (مثل خودارضایی) هستند، ممکن است سرانجام دچار انزال دیررس و یا عدم انزال شوند.
برای رسیدن به ارضاء باید تحریکات از طریق سیستم عصبی به مغز منتقل و از مغز دوباره پیامهای ثانویه به ناحیه تناسلی ارسال و سبب انزال مرد گردند. مختل شدن این سیستم عصبی موجب تاخیر در انزال و یا عدم انزال می شود.
از دهه سوم زندگی فیبرهای عصبی که مخصوص هدایت سریع تحریکات عصبی هستند، رفته رفته کم می شوند، علاوه از آن با افزایش سن از حساسیت اندام تناسلی کاسته می شود، و بدین دلیل با افزایش سن، معمولا مرد دچار تاخیر در انزال می شود.
- جراحی روی دستگاه تناسلی مثل جراحی پروستات، بیماری پارکینسون، بیماری بخش ساکرال طناب نخاعی، دیابت و…
- مصرف زیاد الکل و کوکایین
- مصرف دارو از قبیل متیل دوپا، فنوتیازین ها و ضد افسردگی ها
علل روانشناختی تاخیر انزال
افراد مبتلا به این اختلال معمولا از خانواده سختگیر و متعصب با دید منفی نسبت به مسایل جنسی برخاسته اند. اکثرا در روابط غیر جنسی با دیگران هم دچار مشکل هستند و نمیتوانند با کسی صمیمی شوند. بیشتر در مردان مبتلا به اختلال وسواسی جبری دیده می شود هنگامیکه انزال میکنند ارگاسم آنها لذت بخش نیست. و دیگر دلایل آن از جمله:
- ترس یا تردید در مورد حاملگی شریک جنسی
- رابطه جنسی را گناه آلود تلقی کردن
- از دست دادن جاذبه برای شریک جنسی یا توقعات شریک جنسی برای تعهد بیشتر
- اضطراب ، خشم یا براشفتگی نسبت به شریک جنسی
- بازتاب مشکلات بین فردی
- تمایلات خوداگاه یا ناخوداگاه زنا با محارم
درمان انزال دیررس یا دیر انزالی (تاخیر انزال)
درمان شامل برطرف کردن عوامل روانشناسی و همچنین آموزش دادن جهت پایین آوردن فشارهای روانی و آموزش هایی جهت خوشایند کردن ارتباط جنسی.
- داروهائیکه در درمان انزال دیررس مفید هستند به قرار زیر می باشند:
- داروهائیکه میزان دوپامین را در خون بالا می برند
- داروهائیکه گیرنده های آلفا را تحریک می کنند
- داروهائیکه بعضی گیرنده های سروتونین را تحریک می کنند
- بعضی محرکهای گیرنده های هیستامینی
- مشاوره و زوج درمانی
- ریلکسیشن و تقویت طراوت جنسی
- استفاده از ویبراتور
- روان درمانی و روانکاوی ( توقف در مرحله مقعدی)
- اموزش لذت جنسی بدون انزال
روش درمانی ماستر و جانسون
- ابتدا رابطه جنسی بدون محدودیت و مثل همیشه انجام می شود، اما نوازش کردن و بوسیدن بیشتر از سابق باید باشد.
- در مرحله بعد زن به حالت استمناء مرد را به نزدیکی مرحله ارگاسم می رساند (حتی اگر این کار مدت زمان زیادی را لازم داشته باشد.)
- در نهایت، کمی قبل از به ارگاسم رسیدن مرد، زن رابطه را از سر گرفته و انزال داخل واژن انجام می شود.
اختلال زود انزالی یا انزال زودرس
انزال زودرس به حالتی گفته می شود که فاصله زمانی از دخول تا انزال کوتاه باشد و انزال قبل یا در فاصلۀ کوتاهی پس از دخول رخ دهد. همچنین فرد کنترلی بر روی آن نداشته باشد و این حالت موجب فشار روحی و روانی در فرد مبتلا یا همسر وی یا هر دو شده باشد.
سازمان بهداشت جهانی ملاک های زیر را برای انزال زودرس مطرح کرده است
- شخص قادر نیست انزال را آنقدر به تاخیر بیاندازد که از عشقبازی لذت ببرد و این حالت به یکی از دو شکل زیر بروز میکند:
- انزال قبل از نزدیکی یا در آغاز آن روی میدهد( اگر محدوده زمانی لازم باشد ظرف ۱۵ ثانیه از شروع علائم)
- قبل از آنکه نعوظ به حدی برسد که مقاربت امکان پذیر شود انزال روی می دهد
- این اختلال ناشی از خودداری طولانی از نزدیکی جنسی نیست
- ملاک های کلی کژکاری جنسی وجود داشته باشد:
- فرد قادر نیست در رابطه جنسی دلخواهش شرکت کند.
- کژکاری مکرر رخ می دهد ولی ممکن است در مواقعی وجود نداشته باشد.
- کژکاری حداقل ۶ ماه طول کشیده باشد.
- کژکاری را نمیتوان به سایر اختلالات روانی یا جسمانی یا دارویی نسبت داد.
ملاکهای تشخیص انزال زودرس در DSM5
- الگوی پایدار یا عود کننده انزال هنگام فعالیت جنسی با شریک جنسی پس از تقریباً ۱ دقیقه پس از دخول و قبل از دلخواه فرد باشد.
- تداوم علائم ملاک A حداقل به مدت تقریباً ۶ ماه و تجربه این علائم تقریباً در تمام (حدود ۷۵ تا ۱۰۰ درصد) موقعیتهای فعالیت جنسی (در زمینه های موقعیتی مشخص یا، در صورت تعمیم یافته بودن مشکل، در تمام زمینهها).
- علائم ملاک Aموجب پریشانی بالینی قابل توجه در فرد می گردد.
- این کژکاری جنسی با اختلال روانی غیرجنسی دیگری قابل توجیه نیست یا ناشی از سایر عوامل استرسزای عمده و یا متأثر از مصرف مواد/ یا داروهای نسخه شده یا سایر بیمارهای جسمی نمی باشد.
علت زودانزالی
- علل روانی
- عوامل روانی بازدارنده ( عواملی مانند اضطراب در حین عمل زناشویی ، احساس گناه یا افسردگی میتوانند موجب انزال زود رس شوند )
- فاصله زیاد بین روابط جنسی
- تجربه جنسی کم
- تکنیکهای ضعیف کنترل انزال
- علل جسمی
- حساسیت زیاد آلت
- تحریک پذیری بالای رفلکس عصبی انزال
- اختلالات غدد درون ریز
- زمینه و استعداد ژنتیکی
درمان زود انزالی یا انزال زودرس
-
درمان های موضعی
یکی از روشهای درمان انزال زودرس استفاده از کرم های بیحس کننده مانند ژل لیدوکابین ۲% و اسپری های بیحس کننده است.
-
درمان های دارویی
دارو های مهار کننده بازجذب سرتونین و ضد افسردگی در درمان انزال زود رس موثراند.
-
درمان های رفتاری
این نوع درمان انزال زودرس از موثر ترین و سالم و بدون عارضه ترین نوع درمانها میباشند. بر طبق آنها فرد به جای استفاده از دارو یا مواد مصنوعی با استفاده از روش های آموزشی رفتاری، سعی میکند که رفتار و احساسات خود را کنترل کند.شامل :
-
تکنیک شروع – ایست(Stop-start)
این روش درمان انزال زودرس شامل یادگیری، تشخیص و کنترل احساسات و رفتارهایی است که منجر میشود فرد به اوج نقطه لذت برسد و انزال صورت گیرد.
-
تکنیک فشار (Squeeze technigue)
بر طبق این روش درمان ( روش ماسترز و جانسون) انزال زودرس با فشار دادن دردناک انتها یا سر عضو تناسلی در ناحیه ستیغ کرونال با دو انگشت نشانه و شست قبل از انزال بمدت چندین ثانیه، از انزال جلوگیری میشود.
-
پوزیشن خوب هنگام مقاربت و تغییرمرتب حرکات ریتمیک حین رابطه جنسی
روش های معمول ( مرد در بالا ) کمک خیلی زیادی به درمان انزال زود رس نمیکند. روشهایی که در آن مرد به پشت خوابیده و زن در رو یا پهلو به پهلو از جمله بهترین روشها برای درمان انزال زودرس میباشند.
-
تعدد مقاربت
زیاد کردن تعداد عمل زناشویی در طول هفته و روز میتواند به در مان انزال زودرس کمک کند.
-
استفاده از کاندوم
یکی دیگر از روشهای درمان انزال زودرس استفاده از کاندوم است، استفاده از کاندوم و بخصوص از نوع بیحس کننده آن که در بازار به فروانی موجود است ، میتواند به دلیل کمتر کردن میزان تماس عضو مردانه ، باعث رفع زود انزالی شود .
-
فشردن پرینه
پرینه حد فاصله بین بیضه و مقعد است و اگر در این قسمت، نقطه مربوطه درست شناسایی و فشار داده شود در کنترل انزال موثر است.
-
انجام ورزش کگل
این تمرینات را میتوان تنها انجام داد و برخی از آنها را میتوان به کمک پارتنر خود در حین رابطه جنسی انجام داد تا طول ارگاسم افزایش یابد.
-
درمان های روانی عاطفی
یکی از بهترین ها و موثرترین روشها برای درمان انزال زود رس و افزایش لذت در روابط زناشویی ، جایگزینی عشق بازی در عمل زناشویی است.
-
درمان های سنتی و گیاهی
یکی دیگر از روشهای درمان انزال زودرس درمان های سنتی و گیاهی است. دم کرده گل شقایق و دارچین و همچنین سیاه دانه و پخته سنجد در روغن زیتون باعث دیر انزالی یا به اصطلاح سفتی کمر میشود.
اختلال ارگاسمی در زن
اختلال ارگاسم دائمی زمانی است که زن هیچ گاه و با هیچ وسیله ای به ارگاسم نرسیده است و در زنان ازدواج نکرده شایعتر است. زنی که اختلال ارگاسم اکتسابی دارد حداقل یکبار از طریق رابطه جنسی، خود ارضایی یا هنگام خواب ارگاسم را تجربه کرده است.
تحقیقات نشان می دهد که ارگاسم ناشی از تحریک کلیتوریس و ارگاسم ناشی از تحریک واژن از لحاظ فیزیولوژی برابر هستند. بسیاری از زنان برای رسیدن به ارگاسم یا از تحریک واژینال یا تحریک کلیتوریس و شاید اکثرا از تحریک ترکیبی هر دو به ارگاسم می رسند.
سازمان بهداشت جهانی برای اختلال ارگاسم ملاک های تشخیصی زیر را دارد
- کژکاری ارگاسمی وجود دارد( فقدان یا تاخیر طولانی ارگاسم) که به یکی از اشکال زیر ظاهر می شود:
- ارگاسم در هیچ موقعیتی تجربه نشده است
- کژکاری ارگاسمی پس از دوره ای از پاسخ نسبتا طبیعی ایجاد شده است:
- کلی( در همه موقعیت ها و با هر شریک جنسی)
- موقعیتی ارگاسم فقط در موقعیت های خاص ایجاد میشود مثل خودارضایی یا شریک جنسی خاص ( برای زنان)
برای مردان یکی از موارد زیر ممکن است دیده شود:
- ارگاسم فقط در خواب رخ میدهد نه در بیداری
- ارگاسم هرگز در حضور شریک جنسی روی نمی دهد
- ارگاسم در حضور شریک جنسی روی می دهد ولی در حین مقاربت ایجاد نمی شود
- ملاک های کلی کژکاری جنسی وجود داشته باشد:
- فرد قادر نیست در رابطه جنسی دلخواهش شرکت کند.
- کژکاری مکرر رخ می دهد ولی ممکن است در مواقعی وجود نداشته باشد.
- کژکاری حداقل ۶ ماه طول کشیده باشد.
- کژکاری را نمیتوان به سایر اختلالات روانی یا جسمانی یا دارویی نسبت داد.
ملاک های تشخیصی اختلال ارگاسمی زن در DSM5
- وجود هر یک از نشانه های زیر که تقریبا در تمام (تقریبا ۷۵ تا ۱۰۰ درصد) فرصت های فعالیت جنسی تجربه می شود (در زمینه های موقعیتی مشخص یا، اگر فراگیر باشد، در تمام زمینه ها):
- تأخیر محسوس، نادر بودن محسوس ارگاسم ، یا فقدان آن.
- کاهش محسوس شدت احساسات فیزیکی ارگاسمی
- نشانه های ملاک a حداقل به مدت تقریبا ۶ ماه ادامه داشته اند.
- نشانه های ملاک a موجب ناراحتی قابل ملاحظه بالینی در فرد می شوند.
- این کژکاری جنسی با اختلال روانی غیر جنسی یا به عنوان پیامد ناراحتی شدید رابطه (مثل خشونت همسر) یا عوامل استرس زای مهم دیگر بهتر توجیه نمی شود و ناشی از تأثیرات مواد / دارو یا بیماری جسمانی دیگر نیست.
علل اختلال ارگاسمی زن
علل روانشناختی
- ترس از حاملگی
- طرد شدن از سوی شریک جنسی
- صدمه به واژن
- خصومت نسبت به مردان
- احساس گناه در مورد تکانه های جنسی
- انتظارات فرهنگی و محدودیت های اجتماعی زنان ( بسیاری از زنان با این عقیده بار می آیند که لذت جنسی، حق طبیعی زنان به اصطلاح محترم نیست)
علل فیزیلوژیکی و زیستی
- بیماریهای مختلف: کم کاری تیرویید و دیابت و افزایش پرولاکتین و عفونت های واژن و …
- داروها و مواد: مثل داروهای ضد فشارخون، ضد افسردگی های سه حلقه ای، SSRI ها، آنتی کلینرژیک و آنتی هیستامین ها و آنتاگونیست های دوپامین مثل تیوریدازین و سه حلقه ای ها مثل ایمی پرامین و از همه شایعترضدافسردگی های MAOI و مواد اپیوییدی
درمان اختلال ارگاسمی زن
- بهبود سبک زندگی مثل انجام ورزش
- عدم مصرف سیگار و الکل و سایر مواد
- رژیم غذایی مناسب
- افکار معنوی
- انجام مشاوره با روانپزشک جهت شناسایی علل احتمالی اختلال و تعدیل
- از بین بردن عوامل موثر مثلا تنظیم داروهای مصرفی به کمترین میزان موثر
- درمان های دارویی با داروهای ضدافسردگی بویژه عوامل دوپامینرژیک مثل بوپروپیون
- تجویز هورمون در صورت کمبود آن
- استفاده از داروهای دیگر برای خنثی کردن اثرات منفی داروهای تجویزی در ارگاسم بطور مثال داروهای ضد افسردگی موسوم به SSEIمیتوانند باعث اختلال ارگاسم شوند.
- داروهایی از قبیل سپیروهپتادین، آمانتادین، ریتالین، یوهمبین و بوسپیرون میتوان این اثرات منفی داروها را برطرف یا میزان آن را کاهش داد.